CAMIN SES YALITIMI
Tek camın ve ikili ya da üçlü cam ünitesinin ses yalıtımı pratikte laboratuar deneyleri ile bulunmaktadır. Buraya kadar anlatılanlar da göz önünde bulundurulduğunda pencere camları için şunlar geçerlidir:
- Camın kalınlığı arttıkça ses yalıtımı doğrusal olarak artar.
- Yoğunluğu normal camdan daha fazla olan camların ses yalıtımı daha iyidir.
- Çift cam ünitesinin, iki camın toplam kalınlığına eşit tek cama göre ses yalıtımı daima daha iyidir denemez. Ara mesafe az ve cam kalınlıkları küçük ise, tek cam daha iyidir; belirli bir kalınlık ve ara mesafeden sonra çift cam ünitesi daha iyi ses yalıtımı sağlar.
- Çift cam ünitesinde ara mesafe arttıkça, cam kalınlıklarının artmamasına rağmen ses yalıtımı iyileşir.
- Çift cam ünitesinde, toplam cam kalınlığını eşit olarak ikiye bölmek yerine farklı kalınlık uygulanırsa (örnek olarak 6+6 yerine 4+8), daha iyi ses yalıtımı elde edilir.
- Çift cam ünitesinde ara boşluk hava yerine yoğunluğu daha büyük bir gazla (örnek olarak SF) doldurulursa ses yalıtımı iyileşir.
- Toplam cam kalınlığını üçe bölerek elde edilen ve ünite toplam kalınlığı aynı bırakılan bir uçlu cam ünitesinin ses yalıtımı, çift cama göre daha kötüdür.
- Cam kalınlıklarının ve ara mesafenin değişmesi ile frekans eğrisi de yepyeni bir şekil alır ve bu şekil eskisine paralel değildir. Buna göre, ayrıntılı inceleme gerektiren durumlarda, yani belirli frekanstaki gürültülere karşı özel önlem aranan yerler için, R değeri yeterli olmaz, toplam eğriyi bilmek gerekir.
PENCERENİN SES YALITIMI
Camın takılı olduğu çerçevenin değişik özellikleri, camın ses yalıtımını etkiler. Buna göre ses yalıtımı şunlardan etkilenir:
- Çerçeve malzemesi ve boyutları (ağır bir çerçeve ses yalıtımım arttırır)
- Camın çerçeveye bağlantı şekli (kalın, elastik contalı bir bağlantı ses yalıtımını arttırır)
- Çerçevenin derz sızdırganlığı (derzlerin bir sıra veya daha iyisi iki sıra elastik conta ile sızdırmaz hale getirilmesi ses yalıtımını arttırır; contasız derzlerin ses yalıtımı çok kötüdür)
- Çerçevenin duvara bağlantısındaki kalite.